top of page

Kemik Kırıklarında Fizyoterapi

Kırık bir kemik, kemiğin uygun şekilde iyileşmesini ve hizalanmasını sağlamak için hızlı tıbbi müdahale gerektirir.

Genellikle kırılmadan sonra, uygun iyileşmeyi sağlamak için kemiğin hareketsiz hale getirilmesi gerekir. Bu genellikle bir alçı kullanılarak gerçekleştirilir.

Kırık sonrası rehabilitasyon alçı veya ameliyat sonrası hemen başlar. Alt ekstremite kırığı olan kişinin koltuk değneği ya da yürüteç gibi yardımcı cihazlarla mümkün olduğunca erken ayağa kaldırılması ve yürütülmesi iyileşmenin hızlı gerçekleşmesini sağlar, damar içi pıhtı oluşumu gibi komplikasyonları önler.

Erken dönemde kırık olan tarafa verilecek yük sınırlanır. Fizyoterapist bu kısıtlılıklara dikkat ederek kas kuvveti, eklem hareket açıklığı ve fonksiyonel kapasiteyi geliştirecek egzersizler planlayıp uygular. Dizlik, AFO gibi ortezler hareketlerin daha güvenli yapılmasına yardım edebilir.

Bu amaçla elektrik stimülasyonu, kontrast banyo, sıcak veya soğuk uygulamalar, ultrason terapisi gibi araçlar, skar doku masajı ve mobilizasyon gibi teknikler kullanılabilir. Fazla yüklenmeden egzersiz yaptırabilmek için hidroterapi, vücut ağırlığı destekli yürüyüş bandı, yerçekimsiz yürüme bandı, robotik yürüme sistemleri de uygun hastalarda tercih edilebilir.

Genelde kırık iyileşmesi 8 haftada tamamlanmış olur. Normal hayata dönüş 12 haftada gerçekleşebilir. Rehabilitasyon süreci ortalama 6-8 hafta alır. Elbette kırığın tipi, kişinin genel sağlık durumu, komplikasyonlar gibi faktörlere bağlı olarak bu süreler artabilir ya da azalabilir.

Commentaires


bottom of page